Metsästys ja kalastus @ metsastys-kalastus.com

Sesonkimies mateenpyynnissä

Lisää muualla verkossa:

> Made
> Mateenpyyntiä Keski-Suomessa 2009
> Ammattikalastaja maderysällään (Video, HS)
> Mateita katiskasta (YouTube)
> Madekatiskoilla 2009 (YouTube)

Sesonkiherkku matikka

Kaikista yleisistä kaloistamme selkeimmin sesonkiherkku on made eli matikka - jopa niin selvästi, että sitä, vaikkakin virheellisesti, pidetään edelleen yleisesti syömäkelvottomana muuhun vuodenaikaan.

Sesonkimade on kutukalaa. Itse kalaan ja kutuaikaan liittyy paljon salaperäistä.

Kutuaika ja -paikat

Madekatiskoilla.
Madekatiskoja kokemassa.

Matikka kutee helmikuussa. Aivan eteläisemmässä Suomessa se voi aloitella jo tammikuun lopulla ja vastaavasti, mitä pohjoisemmaksi mennään, sen myöhäisempi on kudun alkamisajankohta.

Mateen kudun kerrotaan käyvän pahimpina helmikuun talvimyrskyöinä. Luultavasti kalat eivät jään päällä olevista olosuhteista tiedä tuon taivaallista, mutta onpahan tuokin hyvä juttu, joka liittyy osin myös kertomukseen kalan syntyhistoriasta.

Mateen kutupaikat ovat kovapohjaisia paikkoja karikoiden, luotojen ja niemenkärkien lähettyvillä. Yleisesti vettä on metristä kolmeen, mutta suurissa järvissä kutu voi tapahtua myös syvemmälle. Osa mateista tulee myös jokisuihin ja jokiin kudulle.

Pyyntivälineet

Perinteisesti mateita on pyydetty pystyrysillä, mutta monikäyttöisempi katiska on nykypäivänä syrjäyttänyt vanhaa pyydystyyppiä. Kutupaikkojen ympäristöön voi uittaa toki myös verkkoja. Suuri käsi kahmaisee kutumateet vannerysällä.

Madetta voi myös pyytää pilkillä, mikä onkin aivan kertakaikkisen elämyksellistä touhua, tapahtuuhan se yöllä ja usein juuri siinä lumimyrskyssä. Isolla pilkillä tai erityisellä madeharalla pöllytellään pohjaa ja pyritään tartuttamaan paikalle luiruavat kutijat ulkoapäin.

Sesongin lopulla kudun uuvuttamia tosisyönnökselle ryhtyviä matikoita voi narrailla myös koukuin.

Matikoita katiskassa.
Katiskaan erehtyneitä kutumateita.

Lisätehoa pyyntiin

Tosiasia on se, että oikealle paikalle pyyntiin asetettuun pyydykseen matikka menee ilman sen ihmeempiä vippaskonstejakin. Mutta kalamiehet kun usein tuppaavat pitämään kaikenlaisista legendoista ja rituaalinomaisista virityksistä, niin mateenpyynti antaa puuhasteluun hyvät lähtökohdat.

Vanha ja hyväksi havaittukin tehoste pyyntiin on pidempi erillinen aitaverkko, jonka molempiin päihin asetetaan katiskat.

Toinen käytetty tehoste on valkoinen väri. Koivusta tehdyt johteet ja pyydyksiin kiinnitetyt valkoiset muovi- tai kangaspalat ovat varmasti kaikkien mateenpyytäjien ainakin joskus kokeilemia. En ole ainakaan niistä haittaa huomannut olevan.

Myös havujen kiinnittäminen pyydyksiin ikään kuin tappavaksi kutualustaksi on yleistä.

Muhennos ja keitto, mäti ja maksa

Mateen liha on arvokasta, valkoista ja herkullista. Eipä taida olla montaakaan vakavasti otettavaa ravintolaa, joka ei helmikuussa tarjoa madekeittoa ja -muhennosta.

Myös kalan mätiä ja maksaa pidetään korkealle arvostettuina herkkuina.

Mediatiedot | Sivukartta | Tekijänoikeudet | Ota yhteyttä | ©2009 Metsastys-kalastus.com